Op grond van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet) zijn bedrijven verplicht een Risico Inventarisatie & Evaluatie (RI&E) uit te voeren. Dit betekent dat deze bedrijven een inventarisatie moeten maken van de gevaren, die het werk voor de medewerkers met zich mee kan brengen en van de daardoor mogelijk ontstane risico’s en de grootte daarvan (evaluatie). Hierdoor bepalen ze of zij wel of niet (volledig) voldoen aan wettelijke bepalingen. Het belangrijkste doel van de RI&E is om bedrijven te ondersteunen bij het voeren van een structureel arbobeleid om de aanwezige risico’s te reduceren en de werkomstandigheden te optimaliseren.
In een Plan van Aanpak (PVA) beschrijft Hebri-Flex de risico’s en hoe deze geminimaliseerd of opgelost kunnen worden. Hebri-Flex spreekt hierover in overleg een tijdspad af om de aanpassingen op de risico’s te realiseren.
Bovendien kan Hebri-Flex de verplichte toetsing van de RI&E door een gecertificeerde Arbodeskundige verzorgen. Bij de toetsing wordt gekeken of de bedrijfssituatie correct weergegeven is en of alle risico’s genoemd worden.
De geldigheid van een goedgekeurde RI&E is drie jaar. Een RI&E is echter een momentopname. Een verbouwing, plaatsing van nieuwe machines, taakverandering van medewerkers of nieuwe veiligheidsnormen kunnen aanleiding zijn de RI&E opnieuw te bezien.
Een BHV-plan (Bedrijfshulpverlenings-plan) opzetten is verplicht voor iedere werkgever. In een BHV-plan wordt omschreven op welke manier de bedrijfshulpverlening binnen het bedrijf of de organisatie georganiseerd is. Dit vloeit voort uit de restrisico´s die beschreven staan in de RI&E. De ervaren veiligheidsdeskundigen waarmee Hebri-Flex samenwerkt, weten exact wat er moet gebeuren in het geval van calamiteiten. Zij kunnen hun kennis vertalen naar de situatie in uw bedrijf of organisatie en hierop een BHV-plan voor u opzetten.
Een belangrijk onderdeel van veiligheid op de werkvloer is het opstellen van een ontruimingsplan. In een ontruimingsplan wordt omschreven hoe je in geval van nood alle aanwezige personen veilig uit een gebouw kunt krijgen.
Het ontruimingsplan is als het ware een draaiboek voor hoe je moet handelen in het geval van een calamiteit. In het ontruimingsplan staan de taken van de BHV'ers omschreven als leidraad hoe te handelen in geval van een calamiteit. Aan de hand van het ontruimingsplan kan ik jaarlijks het verplichte ontruimingsoefening organiseren.
Niet alle organisaties zijn verplicht een ontruimingsplan te hebben, maar is er in het bedrijf een brandmeldinstallatie aanwezig, dan is een ontruimingsplan een absolute vereiste. Dit geldt ook voor gebouwen waar aan tenminste 10 mensen ‘s nachts onderdak wordt verleend zoals ziekenhuizen en hotels. Voor gebouwen waar dagelijks minimaal 10 kinderen onder de 12 jaar of gehandicapten verblijven, bijvoorbeeld basisscholen of dag- en kinderopvang, is een ontruimingsplan eveneens verplicht.
Elk jaar raken door brand of koolmonoxide veel mensen gewond of komen te overlijden, omdat ze niet op tijd gealarmeerd worden in hun woning. Het aantal slachtoffers kan drastisch verminderd worden door het plaatsen van rook- en/of koolmonoxidemelders. Ook blusmiddelen kunnen belangrijk zijn in uw woning om een beginnende brand te blussen. Rookmelders zijn vanaf 2022 verplicht in elke woning. In sommige gevallen eisen verzekeringsmaatschappijen dat u rookmelders en/of koolmonoxidemelders en brandblussers moet plaatsen.
Hebri-Flex geeft u advies op maat en kan tevens rook- koolmonoxidemelders en blussers plaatsen bij u thuis of in uw bedrijf. Deze rookmelders en/of koolmonoxidemelders zijn voorzien van een lithiumbatterij met een levensduur van 10 jaar. Tevens kunnen deze melders aan elkaar gekoppeld worden. Als dan een melder geactiveerd wordt gaan alle gekoppelde melders af.