Bedrijfshulpverleners (BHV’ers) zijn gewone werknemers die zijn opgeleid om in het bedrijf een voorpostfunctie te vervullen totdat de professionele hulpverleningsdiensten (politie, brandweer en ambulance) zijn gearriveerd. Zij nemen de eerste maatregelen om letsel en schade zoveel mogelijk te beperken. De taken van een bedrijfshulpverlener zijn:
- Het verlenen van eerste hulp bij ongevallen;
- Het bestrijden en/of beperken van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen;
- In noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen die in het bedrijf aanwezig zijn.
De Risico- Inventarisatie en -Evaluatie (RIE) en het BHV-plan zijn het uitgangspunt om te bepalen welke deskundige bijstand op het gebied van BHV nodig is. Afhankelijk van de aard, grootte en ligging van het bedrijf en de restrisico’s in het bedrijf, moeten één of meerdere werknemers zijn opgeleid als bedrijfshulpverlener. Die verplichting geldt ook als de BHV samen met andere bedrijven wordt georganiseerd.
Elke werkgever moet schriftelijk vastleggen hoe de BHV in zijn bedrijf is georganiseerd en welke maatregelen in dit verband zijn genomen. Dat kan in een BHV-plan.
Heeft uw organisatie meerdere BHV'ers in dienst, dan is het aanstellen van een ploegleider BHV aan te raden. De taken van een ploegleider zijn:
- Voorbereiden op de inzet van de BHV-ploeg;
- Evalueren van en rapporteren over de inzet en de oefening;
- Beheer en controle van de aan de BHV-ploeg ter beschikking gestelde middelen.
Deze opleiding is gericht op de inzet van de ploegleider als leidinggevende van een BHV-ploeg. Met andere worden: het sturing geven aan het team en deze inzetten bij een calamiteit. U werkt in deze opleiding met praktijksituaties, waarbij door middel van Table-top eerst het scenario wordt gespeeld om het vervolgens in de praktijk uit te voeren.
Weet u wat u moet doen bij een hartstilstand? Leer reanimeren en red een leven, want elke seconde telt. De eerste 6 minuten zijn cruciaal! De overlevingskans bij een circulatiestilstand is het grootst wanneer iemand binnen 6 minuten bij het slachtoffer is en start met reanimeren en eventueel een AED aansluit. Bij een goede reanimatie is de kans op overleven van het slachtoffer aanmerkelijk hoger.
Reanimatiecursussen zijn gericht op het aanleren van de vaardigheden die noodzakelijk zijn om de kwaliteit van de reanimatie te verbeteren. Voor volwassenen en kinderen gelden verschillende richtlijnen voor reanimatie. De bouw en omvang van een baby of kind zijn immers anders dan die van een volwassene. De belangrijkste oorzaken van een hartstilstand - rekeninghoudend met of het een kind of volwassene betreft - zijn:
Belangrijkste oorzaken hartstilstand volwassenen
- Hartinfarct (afsluiting van de kransslagader)
- (Erfelijke) hartritmestoornissen
- Ongevallen (bijvoorbeeld verdrinking, auto-ongelukken of elektriciteitsongevallen)
Belangrijkste oorzaken hartstilstand baby’s of kinderen
- Verslikking of verstikking
- Verdrinking
- Ongelukken
- (Aangeboren) hartafwijkingen
Wat leert u tijdens de reanimatiecursus:
- Benadering van het slachtoffer;
- Het beoordelen van het bewustzijn en de ademhaling;
- Uitvoering van borstcompressies (hartmassage) en beademing;
- Gebruik van een AED (Automatische Externe Defibrillator);
- Stabiele zijligging;
- Het verhelpen van een dreigende verstikking.
Deze opleiding is bedoeld voor bedrijfshulpverleners met een gidsfunctie, waarbij het gebruik van adembescherming nodig is. Dat is onder meer het geval bij het werken in cellengebouwen of in een omgeving met gevaarlijke stoffen. Denk hierbij aan gerechtsgebouwen, politiebureaus, huizen van bewaring, TBS-, jeugd- en rijkswerkinrichtingen, militaire strafgevangenis, psychiatrische ziekenhuizen of industriegebouwen.